Maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreken in de klas

Het behandelen van maatschappelijk gevoelig onderwerpen biedt een school kansen om te werken aan burgerschapsvorming. Maar deze gesprekken kunnen ook lastig zijn, met name voor docenten. Veel onderwerpen roepen namelijk wrijving op onder scholieren en studenten, wat kan leiden tot escalatie. Of het onderwerp lijkt leerlingen helemaal niet te boeien en hun nieuwsgierigheid moet juist geprikkeld worden door de docent.

In de training Maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreken in de klas leer ik docenten hoe zij gevoelige onderwerpen klassikaal kunnen bespreken, waarbij de sociale veiligheid in de klas gewaarborgd blijft. Hierbij krijgen de deelnemers theoretische kennis over het onderwerp, waardoor ze (nog) beter in staat zijn om te reflecteren op de praktijk en hun handelen te verbeteren. Door deze training maken docenten in korte tijd grote stappen, omdat zij kritisch kijken naar zichzelf, kennis en concrete hulpmiddelen krijgen aangereikt en oefenen met professionele trainingsacteurs.

De training is aangemeld en geregistreerd bij het Registerleraar met 16 Registeruren onder registratienummer GbAxlRa5tc.

Inhoud van de training
De rol van de docent is cruciaal voor het goed laten verlopen van het gesprek. Vragen die leven onder docenten zijn onder meer: Hoe pak ik dit gesprek op een goede manier aan? Wat is er voor nodig om studenten kritisch naar hun eigen mening te laten kijken? Hoe zorg ik ervoor dat alles gezegd kan worden, maar tegelijkertijd de sociale veiligheid bewaak? Hoe betrek ik stille, kwetsbare jongeren bij het gesprek? Hoe ga ik om met mijn eigen geraaktheid en mening?

Voor deze en andere vragen reik ik docenten in de training verschillende theoretische en praktische hulpmiddelen aan. De kennis en inzichten worden direct toegepast en geoefend met hulp van professionele trainingsacteurs. De acteurs zetten ‘on the spot’ een levensechte situatie neer, waardoor je als docent direct de opgedane inzichten en gespreksaanpakken kan oefenen en toepassen. En – minstens zo effectief, blijkt elke keer weer – je eens levensecht kan verplaatsen in de beleving van de leerling. Deze training heeft al vele docenten succesvol geholpen bij het voorbereiden en bespreekbaar maken van maatschappelijk gevoelige onderwerpen.

Opbouw van de training                                                                                            De training bestaat uit twee dagdelen van 3,5 uur. Tussen de twee dagdelen zit een periode van vier tot zes weken. In deze periode voeren de deelnemers een opdracht uit in hun klas.

Prijs van de training
Voor open inschrijving is de prijs €450 euro per docent. De kosten voor een incompany training bedragen tussen de € 2.250 en € 3.250 (vrijgesteld van BTW). Bij deze prijs zijn de trainingsacteurs en tussentijdse ondersteuning voor de deelnemers inbegrepen. Niet inbegrepen in deze prijs zijn: de locatie, (eventuele) lunch/diner en (fris)drank voor de deelnemers. Aan de training kunnen 8 tot 12 personen deelnemen.

Meer informatie en inschrijving

De training wordt gedurende het jaar op verschillende locaties in Nederland gegeven. U kunt zich inschrijven voor deze training door een mail naar mij te sturen.
Heeft u interesse in een incompany training voor uw school of organisatie? Neem vrijblijvend contact met me op.

 

Onderwijskundige/pedagoog