Documentaires en tv-programma’s

Employable me
In de zomermaanden van 2018 zond BNN het programma Employable Me uit. In dit programma worden bijzondere baanzoekers gevolgd. Allemaal hebben ze een psychische aandoening: van autisme tot Tourette syndroom. Deze mensen vertellen over hun (moeizame) sollicitatieproces en hun stoornis. Met hulp van wetenschappers wordt aangetoond dat ze unieke en gewilde talenten hebben.

Onbehagen
In april en mei 2018 is de vierdelige serie Onbehagen uitgezonden. In deze serie van Human en VPRO onderzoekt schrijver en columnist Bas Heijne waarom de idealen van onze beschaving steeds verder onder druk komen te staan.

Taboe
In januari tot maart 2018 werd het Belgische televisieprogramma Taboe (geproduceerd door Panenka) uitgezonden. In Taboe lacht Philippe Geubels met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Elke week nodigt Philippe gasten uit in zijn vakantiehuis, waar hij luistert naar hun verhalen en hun gevoeligheden. Daarnaast gaat hij met zijn gasten op pad en leert hij ze echt goed kennen. Philippe gebruikt humor als krachtig wapen om (maatschappelijke) taboes aan te snijden.

Leraar24: hoe maak je geschiedenisonderwijs interessant op een tweetalige en multiculturele school?
Op 8 februari 2018 publiceerde Leraar24 dit filmpje. Veel scholen in Nederland hebben te maken met zeer verschillende achtergronden van leerlingen. Leraren Kiki Varekamp en Christiaan Veldman willen de diversiteit op hun multiculturele school graag inzetten als verrijking voor hun geschiedenislessen en het niet zien als mogelijke bedreiging.

2DOC: Wit is ook een kleur
Op zondag 18 december 2016 zond de VPRO de documentaire Wit is ook een kleur uit van Sunny Bergman. Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat.

BNN: Je zal het maar zijn 
In 2012 tot 2015 liet BNN in het tv-programma Je zal het maar zijn zien, dat de wereld bestaat uit vele soorten mensen. Al deze mensen hebben hun eigen verhaal. Ook te(rug te) zien via BNNVARA.

VPRO Tegenlicht: De slimme Universiteit
Het broeit op de universiteiten. Dat werd duidelijk in 2015 toen studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam het Maagdenhuis bezetten en protesteerden tegen het rendements-denken. Er werd echter weinig gesproken over hoe onderwijs en onderzoek er in de toekomst uit zou moeten zien. Deze aflevering van VPRO Tegenlicht van 28 februari 2016 gaat in op de vraag hoe een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moet zien.

NPO Doc
Van 5 tot en met 9 oktober 2015 duikt NPO Doc in de schoolbanken in het kader van de Nationale Onderwijsweek. Politieke woordvoerders op het gebied van onderwijs, zoals Arie Slob (ChristenUnie) en Mohammed Mohandis (PvdA), tippen diverse documentaires die te maken hebben met hun vakgebied. Kijken dus!

VPRO Tegenlicht: de onderwijzer aan de macht
Op 1 februari 2015 zond de VPRO het programma Tegenlicht uit waarin drie zogenaamde vernieuwingsscholen er worden uitgelicht. Daarbij wordt ingegaan op de vragen: Wat is goed onderwijs? Wat moeten leerlingen leren voor de toekomst? Wat betekent dat voor hoe het onderwijs georganiseerd moet worden, voor de rol van de onderwijzer en voor de schoolorganisatie? Het levert veel stof op voor discussie.

Morgan Spurlock – Inside Man
Deze documentaire werd op 1 november 2013 uitgezonden door de VPRO. Morgan Spurlock onderzoekt het onderwijssysteem. De scholen in de Verenigde Staten doen het in vergelijking met het buitenland slecht. Er is dringend verbetering nodig in de Amerikaanse onderwijscultuur, maar hoe doe je dat? Morgan reist eerst naar Finland om te kijken hoe het er aan toe gaat op een goed scorende Finse school.

VPRO Tegenlicht: superschool
Het programma Tegenlicht van de VPRO zond op 30 september 2013 de film uit over de strijd van directeur Eric van ’t Zelfde om de beste school van Nederland te worden en daarmee de kinderen van Rotterdam-Zuid toegang te geven tot een succesvol leven.

Networked Society: The Future of Learning
Deze documentaire uit oktober 2012 laat zien voor welke uitdagingen het huidige onderwijssysteem staat. De technologie speelt een centrale rol in de toekomst van het (individuele) leren.

NTR: de avond van het onderwijs
Op 2 oktober 2012 presenteerde de NTR de avond van het onderwijs. Documentairemaker Arjan Vlakveld portretteert drie bevlogen docenten uit het Voortgezet Onderwijs. Deze docenten stoppen hun hele ziel en zaligheid in hun werk om binnen de huidige onderwijspraktijk het beste uit zichzelf én uit hun leerlingen te halen.

The Classroom Experiment
De Britse hoogleraar onderwijskunde Dylan William voert experimenten uit in het onderwijs. In deze documentaire uit 2012 laat William zien, dat er nog veel te verbeteren valt in het onderwijs, als we maar in staat zijn opnieuw te kijken naar, en te leren van de dagelijkse praktijk in de les.

Geef een reactie

Onderwijskundige/pedagoog